ATUNCI și ACUM | Revoltele politice ale Gabrielei Firea. Periplul presă – politică al candidatului PSD pentru Primăria Capitalei

Publicat: 27/04/2024, 09:30

Gabriela Firea revine în cărți pentru funcția de primar general al Capitalei, după o tergiversare a anunțului oficial și o înlăturare în favoarea candidatului independent Cătălin Cîrstoiu. Intră în cursă pe ultima sută de metri, cu doar câteva zile înainte de termenul final pentru depunerea candidaturilor.

Cariera Gabrielei Firea s-a împărțit, până în ziua de azi, între mass-media și politică. A ajuns în vârful profesional în ambele. Și acum își propune să se întoarcă la cârma Bucureștiului.

Împreună vom lupta pentru dreptul bucureştenilor la o viață mai bună, într-un oraş civilizat. Voi redeschide toate şantierele blocate şi voi reda curățenia şi frumusețea Capitalei. Vom avea, din nou, cele mai mari investiții în şcoli, transport, protecția mediului, infrastructură, termoficare, spitale, instituții de cultură”, a transmis Gabriela Firea, după anunțul președintelui PSD.

De la profesor suplinitor la mass-media naționale

Gabriela Firea, pe atunci Vrânceanu, s-a angajat imediat după examenul de Bacalaureat, ca profesor suplinitor de limba română și franceză la școala din Cleja, o comună aflată la 30 km de Bacău. Nu a avut resurse financiare să meargă la facultate în București și a rămas profesoară doar un trimestru, în toamna anului 1990, pentru să se ivește oportunitatea de a intra în presă.

Am fost profesoară doar un trimestru, pentru că după aceea m-am angajat ca reporter la singurul săptămânal politic din Bacău, «Pur și Simplu»”, spunea Gabriela Firea, când încă era jurnalistă.

În 1991, face pasul către presa centrală. A văzut un anunț pentru un post de redactor la ziarul Azi din București și nu a stat pe gânduri.

Scria acolo că trebuie să trimitem cinci articole deja publicate și o prezentare. Așa că m-am apucat și-am decupat cinci reportaje care mi se păreau mie mai bunicele, iar finalul prezentării suna cam așa: Dacă v-au plăcut (adică reportajele) și dacă v-am plăcut (adică eu), îmi fac bagajele și vin la București.

Iar dl. Octavian Stireanu, care era directorul ziarului, mi-a răspuns cu o scrisorică care zicea în felul următor: «Dragă domnișoară Firea, făceți-vă bagajele și veniți». Așa am reușit eu să ajung în Capitală!, povestea Firea, conform Playtech.

Un an mai târziu, cochetează cu radioul, iar în 1993 intră în Televiziunea Română, unde realizează reportaje economice, în primă fază, apoi devine editor–prezentator al emisiunii „Jurnal”, realizator al emisiunii „Ediție Specială” și realizator al rubricii „Știrea Zilei”.

Revoltele politice ale Gabrielei Firea

Între TVR și Antene, Gabriela Firea face o escală în politică. În ianuarie 1999, ajunge la Guvern, pe post de consilier pentru relații publice și imagine al premierului Mugur Isărescu, apoi secretar de stat, șefă a Departamentului pentru Comunicare și purtător de cuvânt al Executivului. În 2001 se întoarce în televiziune. 

Doi ani mai târziu își exprima revolta față de politică. „Decât politician, mai bine casnică”, era titlul care apărea pe coperta revistei „Despre tine”, în anul 2002.

A explicat declarația în anul 2020, la Congresul PSD. Era în perioada pandemiei și, pe atunci senatoare PSD, Firea era revoltată de obligativitatea măștii:

Și acum sunt foarte revoltată. Sentimentul de acum 20 de ani apare tot mai des. Sunt mamă și în fiecare zi mă revolt. Mi se pare revoltător să vii ca ministru al Educației, ca ministru al Sănătății și ca premier care nu reacționează, că părinții sunt cei vinovați.

Trecuseră 10 ani de la prima revoltă, când Gabriela Firea intră cu totul în politică. Alege PSD, care o pune pe liste și câștigă primul mandat de senator de Ilfov, în 2012. Și ajunge purtător de cuvânt al grupului PSD din Senat. Câștigă al doilea mandat de parlamentar în anul 2020.

În cei patru ani dintre mandatele de senator este primar general al Capitalei, funcție pe care o pierde în fața lui Nicușor Dan, în 2020.

Înaintea scrutinului local, Firea spunea că renunță la candidatură dacă „partidele de stânga sau centru-stânga găsesc o persoană care este mai bine plasată în sondaje decât ea”. Numele vehiculat la acea vreme era cel al fostului premier Victor Ponta.

Eu, în această seară, anunţ că nu mai candidez la Primăria Capitalei, dacă pe flancul de centru şi centru stânga, domnii despre care vorbim în această seară au un procentaj mai mare decât mine. (…) Eu nu mă ţin de scaun, nu m-am născut primar general. Dacă PSD sau o alianţă formată din partide de stânga şi centru stânga au un candidat mai bun decât mine, în  sensul de validare a publicului din municipiul Bucureşti, eu nu mă ţin de scaun, eu îmi văd de viaţa mea (…) Nu este niciun fel de ameninţare voalată, nu este niciun fel de şantaj politic şi  nici nu aş vrea să se speculeze că Firea e supărată pe PSD că nu a negociat suficient de bine cu Victor Ponta”, spune Firea în iulie 2020, la Antena3.

Patru ani mai târziu, are în față un alt oponent bine plasat „pe flancul de centru şi centru stânga”, de data aceasta unul înscris deja în cursă, Cristian Popescu Piedone.

În noiembrie 2021, Gabriela Firea junge din nou în Guvernul României, ca ministru de data aceasta, în Cabinetul Ciucă. Preia portofoliul de ministru al Familiei, minister nou înființat conform protocolului coaliției, mandat care îi aduce o nouă revoltă, în scandalul „azilelor groazei”.

Pleacă din Guvern, părăsește temporar funcțiile de conducere din partid. Citește toate detaliile AICI. 

Rămâne senator și, un an și jumătate, candidatul „deocamdată” al PSD pentru șefia Primăriei Capitalei. Pe 26 aprilie, Consiliul Politic Național aprobă candidatura sa la Primăria Capitalei.


CITEȘTE ȘI:

Candidatura Gabrielei Firea, VOTATĂ în unanimitate de Consiliul Național Politic al PSD / Firea: ,,A trecut vremea candidaților independenți”

Gabriela Firea: Dacă sunt considerată un candidat de SACRIFICIU, vom transforma acest subiect în succes

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal